De nadruk ligt op samen actief zijn, ieder met zijn eigen mogelijkheden. De lessen worden zo samengesteld dat iedereen in zijn of haar eigen tempo kan deelnemen. Want je bent nooit te oud om te bewegen. Wie zo lang mogelijk fit wil blijven, kan het beste zo veel mogelijk blijven bewegen. Iedereen die regelmatig aan lichaamsbeweging doet, voelt zich niet alleen fitter, maar houdt ook de conditie op peil of verbetert die. En een goede lichamelijke conditie zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor verkoudheden en andere ongemakken. Je spieren en gewrichten blijven soepel en je botten langer sterk. Je hoeft geen uitgesproken sportfiguur of fervent trimmer te zijn om aan te sluiten.

Er zijn drie vormen van senioren gymnastiek:

BODYGYM

Leeftijd: 50+
Dames

Uiteraard wordt begonnen met een warming-up voor een goede doorbloeding. Aan de warming-up zit het conditiegedeelte vast. De ene keer is dat high impact en de andere keer low impact. In verschillende vormen wordt dit aangeboden; op de plaats, in step vorm, in een omgangsbaan of over de lengte van de zaal.

Daarna vindt de stretch van de spieren plaats en dan de spierversterkende oefeningen op een matje op de grond. Buikspieren, rugspieren en beenspieren hebben de overhand. Vormen van Pilates oefeningen komen hier ook bij voor. Heel de les wordt ondersteund door muziek, die je helpt de bewegingen lekker uit te voeren en er helemaal voor te kunnen gaan!

MBVO

Leeftijd: 60+
Heren en dames

Er worden geen topprestaties van je verwacht. Het aanbod is vooral gericht op de recreatieve kant van het bewegen. Tijdens de lessen worden veel oefeningen gedaan(staand of zittend op een stoel) die een appèl doen op:

  • behoud van de beweeglijkheid,
  • de coördinatie,
  • alert zijn; reactie, anticiperen, geheugen,
  • oriëntatie in de ruimte.

Soms worden de lessen met muziek ondersteund en er wordt veel gebruikgemaakt van klein materiaal. Belangrijk is ook het sociale karakter.

SENIOREN GYM

Leeftijd: 60+
Dames

Het grote verschil tussen de MBVO en deze groep is dat er tijdens een deel van de les oefeningen op matjes gedaan wordt. Mocht je niet op een matje kunnen liggen, dan is de MBVO-groep waarschijnlijk een betere keuze.

De les wordt begonnen met een gezamenlijke warming-up. Vaak worden ook de kaakspieren dan alvast goed getraind. Daarna verschilt het per keer. De ene les wordt er gewerkt aan kleine oefeningen, een andere keer met klein materiaal of in circuitvorm.

In het tweede gedeelte van de les worden er matjes op de grond gelegd en worden er grondoefeningen gedaan. In andere groepen wordt er een balletje geslagen.